Ken je rechten als uitzendkracht

21/08/2023

Jongeren komen vaak als uitzendkracht op de arbeidsmarkt terecht. Zowel tijdens als na de studies. Na verloop van tijd volgen de eerste vragen: wat als ik ziek word? Wat als er tijdelijk geen werk is? Wat als zich een ongeval voordoet? Ben je zelf nog niet vertrouwd met je rechten als uitzendkracht, dan heeft ABVV Interim voor jou een reeks handige infobrochures. Kijk even mee.

 

Lees meer

Hebben uitzendkrachten recht op betaalde feestdagen?

17/08/2023

Het laatste verlengde weekend van de zomer is achter de rug. Krijgen uitzendkrachten betaald voor een betaalde feestdag? Wat als het contract daarna niet wordt verlengd? Speelt anciënniteit een rol? Onze infofiche beantwoort een aantal van je vragen.

 

Lees meer

Binnenkort: nieuwe brochure over interim

30/06/2023

Heel wat vakbondsafgevaardigden krijgen regelmatig te maken met uitzendarbeid op hun bedrijf. In heel wat bedrijven is dit één van de voornaamste instroomkanalen geworden, en is er een komen en gaan van uitzendkrachten. Met een nieuwe brochure wil ABVV Interim de afgevaardigde binnenkort een houvast bieden.

 

Lees meer

Eindelijk zomer! Maar wat als het te warm wordt op het werk?

12/06/2023

Het is steeds uitkijken naar de eerste zomerse dagen. Maar wat als een hittegolf toeslaat? Hoe hou ik het hoofd koel? Welke maatregelen moeten getroffen worden? En wie is verantwoordelijk?

 

Lees meer

Raadpleeg je pensioenpremie

5/06/2023

Hoe bouw je als uitzendkracht pensioenrechten op? Een sectoraal aanvullend pensioen bestaat immers niet. Echter, werk je in een sector waar een tweede pensioenpijler bestaat, dan heb je als uitzendkracht recht op een toeslag op je loon: de pensioenpremie.

 

Lees meer

Heb ik recht op een fietsvergoeding?

1/06/2023

Alle werknemers uit de privésector hebben sinds 1 mei 2023 recht op een vergoeding als ze regelmatig de fiets naar het werk nemen. Om duidelijkheid te scheppen over de nieuwe fietsvergoeding, beantwoorden we een aantal vragen.

 

Lees meer

Zoek je een vakantiejob? Krijg de rekening niet gepresenteerd!

15/05/2023

Voor de zomer zoeken duizenden studenten naarstig een vakantiejob of weekendwerk. Waar moet ik nu als jobstudent rekening mee houden? Hoeveel uren mag ik kloppen? Ga ik best langs bij het interimkantoor?

 

Lees meer

Geen vakantiegeld gekregen? De uitzendkracht-arbeiders kijken alles best nog eens na

5/05/2023

Bij vakantie hoort ook het vakantiegeld. Vaak wordt dit in mei of juni uitbetaald, maar wat als ik tegen dan nog niets heb ontvangen? Krijg ik dan nog m'n vakantiegeld? Voor uitzendkracht-arbeiders loont het om eens na te gaan of hun rekeningnummer gekend is. Voor uitzendkracht-bedienden geldt dan weer een ander systeem.
 

Lees meer

Zorgeloos op vakantie? Dit moet je als uitzendkracht weten.

1/05/2023

Werknemers verdienen het om er even tussenuit te knijpen. Maar heb ik als uitzendkracht wel recht op vakantiedagen? Moet ik zelf voor m'n vakantie opdraaien? En hoe kan ik alles aanvragen? Op al deze vragen formuleren we een bondig antwoord.

 

Lees meer

Overmatig gebruik van opeenvolgende dagcontracten voortaan gesanctioneerd

29/03/2023

Kunnen 350.000 uitzendkrachten die met dagcontracten aan de slag zijn dan eindelijk meer zekerheid krijgen?

 

Lees meer

Wat te doen bij verlies van het aanvraagformulier voor de eindejaarspremie?

21/03/2023

Iedereen verliest wel eens een belangrijk document. Misschien heb je het aanvraagdocument voor de eindejaarspremie thuis per ongelijk weggegooid. Misschien ben je in de loop van het jaar voor de verzending van het document verhuisd. Gelukkig verlies je daarmee nog niet je eindejaarspremie, maar je zult wel geduld moeten hebben.

 

Lees meer

Regionale acties: Minder factuur, meer inkomsten

30/01/2023

De huidige crisis treft niet iedereen even hard: de rijkste 1% Belgen bezit een kwart van de welvaart van ons land. De automatische indexering van lonen en uitkeringen kon de koopkrachtschade voor de overige gezinnen enigszins beperken. Dankzij de vakbonden is de index voorlopig gered, maar bijkomende maatregelen zijn nodig.

 

Lees meer

Werken in de kou? Werkgever moet maatregelen nemen!

19/12/2022

De afgelopen week was het ijskoud. Ook op de werkplek kan het dan koud worden. Misschien bespaart jouw werkgever naar aanleiding van de hoge energieprijzen op de verwarming? Wist je dat je werkgever maatregelen moet nemen afhankelijk van het uit te voeren werk? Hoe lichter het werk, hoe eerder de werkgever in principe maatregelen zal moeten nemen.

 

Lees meer

Nationale betoging 16 december

6/12/2022

Loonsverhogingen, de automatische indexering, energierekeningen, pensioenen ... Zolang de werknemers niet krijgen wat ze verdienen, stoppen wij niet. Op vrijdag 16 december komen de vakbonden op straat voor loonsverhogingen, bevriezen van de energieprijzen, meer belastingen op kapitaal, behoud van de automatische loonindexering en tijdskrediet, een vrouwvriendelijke pensioenhervorming en tegen de uitbreiding van de flexi-jobs.

 

Lees meer

Verlies je premie niet uit het oog!

10/11/2022

Uitzendkrachten hebben net als hun collega's in vast dienstverband ook recht op een eindejaarspremie. Maar daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
 

Lees meer

"De situatie is onhoudbaar!" Algemene staking op 9 november

26/10/2022

Twee jaar van campagne voeren voor meer koopkracht, en nog steeds wordt elke aanzienlijke loonsverhoging geblokkeerd. Ondertussen rijzen de prijzen de pan uit. De situatie is onhoudbaar. Daarom organiseren vakbonden op 9 november een algemene staking.
 

Lees meer

Doorbraak over beperking dagcontracten in de interimsector

19/07/2022

In de Nationale Arbeidsraad werd een akkoord bereikt over het beperken van dagcontracten in de interimsector.

 

Lees meer

Ontwerp van akkoord in de uitzendsector

1/07/2022

Er is een ontwerp van akkoord in de uitzendsector: met aanzienlijke vooruitgang, maar nog een lange weg te gaan.

 

Lees meer

Werd mijn tijdelijke werkloosheid door corona uit 2021 gelijkgesteld voor mijn jaarlijkse vakantie in 2022?

3/03/2022

Als je in 2021 uitzendkrach was, en tijdelijke werkloosheid vanwege corona hebt gekend, worden die dagen gelijkgesteld voor de dagen jaarlijkse vakantie en het wettelijk vakantiegeld in 2022?

Lees meer

Uitzendkrachten hebben ook recht op een coronapremie

22/12/2021

Als uitzendkracht heb jij ook recht op een coronapremie in 2021. Gunt jouw bedrijf zijn vaste werknemers een coronapremie? En voldoe jij aan dezelfde voorwaarden als jouw collega’s? Controleer dan of jij ook dezelfde coronapremie krijgt!

Lees meer

Zo krijg jij jouw eindejaarspremie

25/11/2021

Ook jij hebt recht op een eindejaarspremie, maar daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor de snelste uitbetaling van je eindejaarspremie, breng je formulier van het Sociaal Fonds naar je lokale ABVV-kantoor of bezorg je het aan je delegee. Want als ABVV-lid ontvang je jouw eindejaarspremie sneller! Bovendien krijg je ook nog een syndicale premie!

Lees meer

Het overmatig gebruik van dagcontracten voor interimmers moet stoppen

15/11/2021

De sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) staan voor belangrijke onderhandelingen over het inperken van dagcontracten voor interimmers. Het doel is om komaf te maken met het misbruik ervan. Het aantal dagcontracten is immers helemaal uit zijn voegen gebarsten en dit ondanks eerder afgesproken doelstellingen om het aantal te verminderen. Dit zorgt voor extreme onzekerheid bij interimmers.

Lees meer

Vaccinatieverlof: ook voor uitzendkrachten

6/04/2021

Je werkt als interimmer en krijgt je oproepingsbrief voor een Coronavaccin in de brievenbus. Je wil hier graag op ingaan maar merkt dat je afspraak binnen de werkuren valt. Vrees niet: je werkgever is namelijk verplicht je vaccinatieverlof (ook wel klein verlet genoemd) te geven. Dat houdt in dat je afwezig mag zijn van het werk met behoud van loon gedurende de tijd die je nodig hebt om naar en van het vaccinatiecentrum te gaan. Je hoeft onder geen enkele omstandigheid betaald verlof op te nemen.

Lees meer
Nieuws
© ABVV Interim