Afgestudeerd, wat nu?

22/05/2019

Met het einde van het schooljaar krijgen we een nieuwe instroom op de arbeidsmarkt. Maar hoe begin je nu als pas afgestudeerde aan je zoektocht? En als het niet meteen lukt, heb je dan recht op een uitkering? Een korte handleiding voor pas afgestudeerden helpt je op weg.

 

De eerste grote opdracht voor zowat elke schoolverlater is zich inschrijven als werkzoekende bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, de VDAB. Dat kan in het plaatselijke kantoor of via de VDAB-website. Bij de inschrijving wordt een jobprofiel opgemaakt en begint de beroepsinschakelingstijd te lopen. Dat werd vroeger de wachttijd genoemd. Het eerste jaar als werkzoekende krijg je namelijk geen uitkering. Het recht op kinderbijslag voor de ouders blijft wel bestaan.

Dit is belangrijk, want de inschakelingstijd loopt sowieso door, ook als je al aan het werk bent. Heel wat jongeren zetten via uitzendwerk immers hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Stel dat de interimjob na 6 maanden afloopt, dan is dat meteen ook in je inschakelingstijd al halfweg.

Heb je na 7 maanden nog geen werk, dan krijg je een brief van de RVA. (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Zij nodigen je uit voor een gesprek, waarin je moet aantonen welke inspanningen je al geleverd hebt. Het is dus verstandig om alles op papier te hebben. 11 maanden na je inschrijving volgt er een nieuwe controle. Je komt alleen in aanmerking voor een uitkering na 2 opeenvolgende positieve evaluaties. Een negatieve beoordeling leidt automatisch tot uitstel van de uitkering.

Tot slot nog een gouden tip bij het zoeken naar een job: focus niet alleen op je diploma, maar ook op relevante vakantiejobs of het leiden van een jeugdvereniging. Durf het aan om bij een bedrijf aan te kloppen om uitleg te vragen over hun sollicitatie. Dat biedt de kans om meer te vernemen en te leren over de gang van zaken tijdens een selectieprocedure. Hou er ook rekening mee dat de eerste indruk blijft hangen. Dus ook wanneer je een uitzendkantoor binnenstapt, ben je eigenlijk al aan het solliciteren.


terug naar overzicht
© ABVV Interim