Wat als je sollicitatiegesprek flopt?

23/11/2015

Hieronder lees je drie scenario’s waarbij het volledig misgaat tijdens het sollicitatiegesprek. Deze situaties kan iedereen overkomen dus ontdek snel wat je best doet als je er zelf in verzeild geraakt.

Scenario 1: je geeft een fout antwoord
“Toen ik ging solliciteren bij een supermarkt als kassierster, vroeg de rekruteerder naar eerdere jobs. Ik vertelde dat ik als verkoopmedewerker had gewerkt. Daarop vroeg hij me of ik weleens een kassaverschil had. Ik vertelde dat ik dat inderdaad weleens had. Toen ik dit zei, dacht ik bij mezelf: “Wat zeg ik nou?” Waarschijnlijk kwam het door de zenuwen. Ik zag zijn gezicht meteen vertrekken. Ik weet nog steeds niet waarom ik dat zei, of hoe ik daarbij kwam.”

Hoe los je dit best op?
Stop met praten, neem diep adem en begin opnieuw. Blunderen is helemaal niet zo erg, op voorwaarde dat je je op een rustige manier corrigeert.

Scenario 2: de verveling slaat toe 
“Tijdens het interview merkte ik dat ik de aandacht van de rekruteerder kwijt was. Hij staarde langs me heen en leek nauwelijks nog te horen wat ik zei. Op dat moment voelde ik de moed in m’n schoenen zakken. Een duidelijker signaal dat iemand niet in je geïnteresseerd is, kan je nauwelijks krijgen.”

Hoe los je dit best op?
Het beste wat je in dit scenario kan doen, is zelf een vraag stellen. Door de rekruteerder een vraag te stellen, zorg je ervoor dat hij zich weer moet focussen op het gesprek en op jou.

Scenario 3: je blijkt ondergekwalificeerd
“Via via had ik vernomen dat bedrijf X iemand zocht voor een leidinggevende functie. Ik trok m’n stoute schoenen aan en solliciteerde. Halfweg het gesprek realiseerde ik me dat ik echt wel ondergekwalificeerd was voor de job. En ik zag dat de rekruteerder er ook zo over dacht.”

Hoe los je dit best op?
Bevind je je in zo’n situatie, dan speel je best open kaart. Bespreek met de rekruteerder welke vaardigheden je mist. Informeer of het een optie is om een leerpad voor je uit te stippelen. Is het antwoord negatief of zie je de job zelf niet zitten, vraag dan of hij geen andere vacatures heeft die beter bij jouw profiel passen.

Bron: VDAB MagEzine oktober 2015


terug naar overzicht

Lees meer over: Weetjes

© ABVV Interim