Het juiste antwoord op: ‘Wat zijn drie slechte eigenschappen van jezelf?’

16/09/2015

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever zoveel mogelijk over jou te weten komen: hoeveel ervaring heb je, waarin blink je uit, waar ben je trots op? Maar ook: wat kan je minder goed, wat zijn je slechte eigenschappen?

Hieronder vind je zes tips die je helpen om vlot een antwoord te formuleren op deze tricky vraag, zonder je kans op de job te vergooien.

 1. Bereid je degelijk voor met pen en papier.
   
 2. Vermijd clichés als ‘ik ben een perfectionist’ of ‘ik werk te hard’.
   
 3. Denk na over waar je niet goed in bent. Denk aan vorige jobs, studies, vrijwilligerswerk, … op welke moeilijkheden ben je daar gestoten? Welke feedback kreeg je? Noteer situaties die je te binnen schieten.

Voorbeeld: “Mijn vorige baas wees me erop dat ik tijdens teamvergaderingen nooit iets zei. Daardoor kwam ik ongeïnteresseerd over, terwijl dat helemaal niet het geval was. Ik doe gewoon niet zo makkelijk mijn zegje in groep.”

 1. Licht vervolgens toe hoe je met deze zwakte omging of wat je er in de toekomst mee zal doen. Zo toon je dat je geëvolueerd bent en bereid bent om aan jezelf te werken.

Voorbeeld: “Om mijn schroom om te spreken in groep te overwinnen, verplichtte ik mezelf om elke bijeenkomst minstens één keer het woord te nemen.”

 1. Kies enkel die eigenschappen die relevant zijn voor de job. De werkgever wil namelijk inschatten of jij geschikt bent voor de job of niet. Aan info die niet ter zake doet heeft hij niets.
   
 2. Oefen je antwoord een paar keer hardop.
   

Bron: VDAB MagEzine september 2015


terug naar overzicht

Lees meer over: Weetjes

© ABVV Interim