Je werkt als interimkracht en breekt je been tijdens je skivakantie. Wat nu?

2/04/2015

Elk jaar breken maar liefst duizenden skiërs hun been of arm. Lichaamsdelen die je broodnodig hebt om te kunnen werken! Maar wat als je op dat moment werkt als uitzendkracht?

Ook als uitzendkracht heb je recht op een gewaarborgd weekloon. Als ... 

  • de periode waarin je ziek wordt of een ongeval hebt, gedekt is door een arbeidsovereenkomst én
  • je een maand anciënniteit hebt bij het uitzendbureau,

dan betaalt je uitzendkantoor je dit gewaarborgd loon (verschillende opeenvolgende dag- of weekcontracten kunnen opgeteld worden om aan een maand anciënniteit te komen. Opgepast, als je uitzendwerk meer dan zeven dagen onderbroken wordt valt je anciënniteit op nul).

Dit recht op een gewaarborgd weekloon is echter beperkt tot de duur van de arbeidsovereenkomst. Nadien val je als uitzendkracht terug op een uitkering ten laste van de mutualiteit. Die bedraagt 60%  van je brutoloon.

Belangrijk is wel dat je onmiddellijk het uitzendkantoor op de hoogte brengt van je afwezigheid. Binnen de twee dagen moet ook een medisch attest aan het uitzendbureau worden overgemaakt. Ook voor elke verlenging van de arbeidsongeschiktheid moet je als uitzendkracht jouw uitzendkantoor op de hoogte stellen, alsook een medisch attest van de verlenging bezorgen.

Ga je echter skiën tussen twee interimcontracten in, val je meteen ten laste van de mutualiteit.

Download onze infofiche ‘ziekte’ voor alle details!

Heb jij vragen over jouw uitzendcontract? Contacteer dan jouw ABVV-delegee, mail ons of spring binnen in één van onze regionale kantoren!


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidsongeval Loon Weetjes Ziekte

© ABVV Interim