Bouw ik als uitzendkracht ook een pensioen op?

1/12/2016

Elke werknemer bouwt tijdens zijn loopbaan een pensioen op en dat geldt ook voor de uitzendkrachten. Alle prestaties als uitzendkracht komen in aanmerking voor de berekening van het pensioen. Het uitzendbureau betaalt daartoe de nodige bijdragen, zoals alle andere werkgevers.

Bovendien hebben vaste werknemers in bepaalde sectoren recht op een aanvullend pensioen. Werk je als uitzendkracht in dezelfde sector, dan wordt je pensioenpremie betaald samen met je loon. Controleer hoeveel de toeslag op jouw loon bedraagt in 2017.

Aanvullend pensioen

In een aantal sectoren bestaat er een sectoraal aanvullend pensioen. Dit houdt in dat voor elke vaste arbeider een bepaald percentage voor zijn aanvullend pensioen aan het sectoraal fonds wordt bijgedragen. De pensioenbijdrage varieert per sector en wordt vastgelegd tijdens de sectorale onderhandelingen.

Pensioenpremie samen met het loon

Voor de uitzendkrachten wordt echter niet gestort aan het sectoraal pensioenfonds. Zij hebben wél recht op een pensioenpremie. Deze premie is gelijk aan de pensioenbijdrage die betaald wordt voor de vaste werknemers, maar dan omgerekend naar loon. De premie wordt toegekend per loonafrekening en wordt afzonderlijk vermeld op de loonfiche van de uitzendkracht.

Bekijk hier op welke aanvullende pensioenpremie jij recht hebt. 

Nog vragen rond je pensioen? Ga langs in je plaatselijke ABVV-kantoor. We helpen je graag.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidsongeval Loon Pensioen

© ABVV Interim