Uitzendarbeid: de uitzondering of de regel?

10/11/2020

Uitzendarbeid is op de arbeidsmarkt niet meer weg te denken. We moeten dan ook herkennen dat het een opstap naar vast werk ‘kan’ zijn. De laatste cijfers over de sector wijzen echter uit dat ‘kan’ relatief is, want het systeem is ontspoord. Het is geen arbeidsmarktinstrument, maar een businessmodel geworden: hoe meer interim, hoe beter, met alle gevolgen van dien.

En de cijfers liegen er niet om: in 2019 werkten 464.876 werknemers met een interimcontact, dat komt neer op een totaal van 11.807.121 contracten. 2.697.587 - ofwel 1/4 - zijn dagcontracten! Daarbij blijft meer dan 1 op 3 uitzendkrachten tussen 1 en 5 jaar als uitzendkracht werken. Verwonderd dat 2 op 3 moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen? 

Wij niet! Als ABVV voeren we al 2,5 jaar het gevecht met werkgevers om het aantal opeenvolgende dagcontracten te verminderen, want dag na dag een nieuw contract krijgen, zonder enig zicht op toekomst is zowat de ergste vorm van onzekerheid die je kan meemaken. De coronacrisis is daarbij genadeloos: veel contracten werden niet verlengd en, ondanks onze inspanningen, kunnen veel uitzendkrachten geen beroep op tijdelijke werkloosheid doen. Geen tijdelijke werkloosheid en geen loon betekent dat sommige mensen op niets terugvallen.

Voor ons is het duidelijk: interim moet terug naar de ‘normale’ proporties worden gebracht. Hoewel het systeem ongetwijfeld zijn verdienste heeft, toch moeten we eerlijk zijn:

  1. interim is niet meer de uitzondering, maar meer en meer de regel,
  2. uitzendarbeid zal nooit gelijkstaan aan vast regulier werk en
  3. jongeren hebben geen andere keus dan te starten met een interimcontract!

Met andere woorden: hele bedrijven en productieketens draaien permanent op uitzendarbeid, en dat moet stoppen. Interimwerk moet teruggebracht worden naar zijn ‘normale’ proporties, het moet terug de uitzondering worden en niet meer de regel! Betere en sluitende afspraken moeten worden gemaakt, desnoods via wetten en regels, om werknemers meer zekerheid en een vaster inkomen te geven.

Dat is het engagement van het ABVV voor de komende jaren.

 


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract

© ABVV Interim