Help! Ik ben te laat op het werk door het weer!

17/01/2024

Stel, het sneeuwt en daardoor kom je als uitzendkracht te laat op het werk. Kan de werkgever mij een sanctie opleggen? Heb ik nog recht op loon voor die dag?
 

Eerst en vooral kan een werkgever geen sanctie opleggen omdat een interimkracht vertraging heeft of niet komt opdagen omwille van de slechte weersomstandigheden "op voorwaarde dat hij of zij alles heeft gedaan om te komen werken". Een belangrijk principe. Maar wat betekent dit?

Kon de interimkracht het slechte weer voorzien? Zo ja, dan dient hij/zij gebruik te maken van het openbaar vervoer, met winterbanden te rijden, te of gewoon vroeger te vertrekken, … . Komt de interimkracht toch te laat of niet op werk aan of wordt hij/zij door het slechte weer verrast, dan dient aan enkele voorwaarden voldaan te worden om de vertraging of afwezigheid te rechtvaardigen:

de interimkracht moet zich normaal naar zijn werk begeven (bv. met de trein);

de interimkracht was in staat te werken op het ogenblik dat hij/zij naar het werk vertrok

de oorzaak van de vertraging of de afwezigheid overkwam de interimkracht op weg naar het werk (bv. in de trein naar het werk)

de oorzaak van de vertraging is onafhankelijk van de wil van de interimkracht (bv. de trein stond geblokkeerd)

Beantwoordt de interimkracht aan deze voorwaarden, dan is de werkgever verplicht om het loon voor die dag uit te betalen.

Heb je nog vragen omtrent werken met slecht weer? Contacteer dan jouw delegee of ga langs bij een lokaal ABVV-kantoor.


terug naar overzicht

Lees meer over: Weetjes