Persbericht: Stop de carrousel van interimcontracten

15/11/2023

Uitzendarbeid als springplank naar vast werk? Velen denken hier zo over, maar niets is minder waar voor een aanzienlijke groep uitzendkrachten. 5, 6, 7 jaren aan een stuk, of meer, krijgen deze tijdelijke werknemers aan het eind van hun contract te horen of zij de week erop terug mogen komen werken.
 

Een enquête van ABVV Interim bij langdurige uitzendkrachten drukt ons met de neus op de feiten. Een groeiende groep uitzendkrachten blijft alsmaar langer aan de slag met uitzendcontracten. Bovendien doet de overgrote meerderheid van de bevraagden dat bij dezelfde gebruiker, dus in hetzelfde bedrijf.

De resultaten van de enquête worden ook bevestigd door tientallen getuigenissen die werden afgenomen. Veel uitzendkrachten die op een vast contract hoopten werden jarenlang aan het lijntje gehouden. Het gaat soms om schrijnende verhalen. Van herhaalde fouten tot misbruik van uitzendarbeid.

ABVV Interim wil precaire tewerkstelling veroorzaakt door opeenvolgende uitzendcontracten inperken. Daarom willen wij in de eerste plaats dat uitzendcontracten afgesloten worden met een duurtijd die overeenstemt met de reële duur van de opdracht bij eenzelfde gebruiker.

Met als doel paal en perk te stellen aan langdurige tewerkstelling met uitzendcontracten, pleiten we daarnaast voor het beperken van het aantal uitzendcontracten tot maximum 25 per jaar per uitzendkracht. Want in de huidige situatie kan ABVV Interim niet anders dan aan de alarmbel trekken: “Stop, we hebben er genoeg van!”

Hopend op vast werk ondergaan vele uitzendkrachten de carrousel van uitzendcontracten die de uitzendkantoren hen opdringen. Uitzendarbeid zou slechts van beperkte duur mogen zijn, moet steeds door de werkgever worden gemotiveerd, en moet uitzicht kunnen geven op een vast contract binnen afzienbare termijn. De regering moet het misbruik van uitzendarbeid aanpakken.

Stop de carrousel van interimcontracten! Meer informatie op www.interimlevenslang.be


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract