Welke rechten heb je als uitzendkracht bij een bedrijfsovername?

15/04/2015

De Amerikaanse koeriergigant FedEx plant de overname van het Nederlandse TNT. Deze deal betekent hoogstwaarschijnlijk slecht nieuws voor 400 Brusselse werknemers, want FedEx wil haar Europese hoofdkwartier verplaatsen naar Nederland na de overname. Een overname brengt tal van gevolgen met zich mee. Maar welke rechten heb je als uitzendkracht bij een overname?

Als uitzendkracht werk je meestal met dag- en/of weekcontracten. Dus bij een overname zal je hoogstwaarschijnlijk je weekcontract nog kunnen uitdoen en stopt de samenwerking na het einde van die week. Je moet je dan meteen inschrijven als werkloze zodat je een uitkering kan ontvangen. Ga hiervoor meteen langs bij het ABVV-kantoor bij jou in de buurt. 

Indien je echter bent aangenomen met een langer contract en het uitzendkantoor zet jouw contract (op vraag van het bedrijf waar je werkt) vroegtijdig stop, zijn er twee mogelijke situaties:

1/ Het uitzendkantoor is je een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan het loon verschuldigd is voor de resterende duur van de overeenkomst. Dit komt echter zéér weinig voor.

2/ Het uitzendkantoor biedt je voor de resterende termijn een vervangingswerk aan dat hetzelfde loon en gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden waarborgt. Voor dit vervangingswerk moet een nieuwe overeenkomst gesloten worden.

Zit je in zo'n situatie? Contacteer dan zeker je abvv-delegee of ga langs bij het abvv-kantoor in jouw buurt. Je kan ons jouw vraag natuurlijk ook mailen via interim@abvv.be . 


terug naar overzicht